0

Р уските въоръжени сили отварят хуманитарен морски коридор в посока Черно море за безопасното излизане на чуждестранни кораби, блокирани край украинското крайбрежие, съобщи Би Би Си. "Ще бъде организиран хуманитарен коридор с дължина 115 мили и ширина 2 мили в посока Черно море", каза ръководителят на Центъра за контрол на националната отбрана на министерството, цитиран от агенция Интерфакс. Руският флот е разминирал водите, посочи той.

Пречка

„За съжаление нашият кораб с още 6 други не попада сред тези, която може да напуснат украинския бряг“, коментира пред „Телеграф“ ситуацията мениджърът на фирмата, наела екипажа на кораба „Царевна“ Николай Стефанов. Той добави, че плавателният съд не може да стигне до хуманитарния коридор, защото е блокиран на кея от потопен кран и едва след освобождаването му ще може да се говори за по-нататъшното му придвижване.

14 български моряци са на борда на своите кораби, блокирани от три месеца заради войната в Украйна. 11 от тях са на „Рожен”, собственост на параходство БМФ, който е в пристанище Черноморск. Останалите трима са в Мариупол на „Царевна”, собственост на чуждестранната компания „Навиборн“. С капитаните и на двата кораба се поддържа всекидневна връзка, твърдят официалните български власти. Засега се знае, че и на двата борда има достатъчно провизии и гориво, а екипажите слизат свободно на брега.

Евакуация

Освен успешната евакуация на 14 българи и един украинец от кораба „Царевна“ от началото на войната са реализирани и две евакуации от „Рожен“. Първия път на двама души, а втория път са евакуирани още четирима моряци. 11-те души, които към този момент са останали на борда, не искат да се евакуират. Желанието на моряците и от „Царевна”, и от „Рожен” е да се приберат до България с корабите си. Това може да стане до 10-15 дни, ако всичко е нормално. 

Николай Стефанов припомни, че корабът е натоварен с желязо от „Азовстал“ и освен това по борда му има щети от водените в близост до него военни действия. Те няма да попречат на плавателния съд да се прибере на собствен ход, смята мениджърът. За целта ще е необходимо обаче на борда му да се качи допълнителен екипаж. Това няма да е проблем, защото хората отдавна са осигурени и се изчаква да се стигне до времето, когато ще се качат на кораба. Вероятно след пристигането си у нас „Царевна“ ще трябва да бъде спрян за ремонт, след което да отплава към Италия.

По данни на международните морски власти общо 67 кораба от 15 държави са блокирани в украински води. Според изпълнителния директор на БМФ, капитан далечно плаване Александър Калчев, решението на Русия да отвори хуманитарен коридор за търговските кораби на практика е неприложимо.