0

Ц яла Европа е затъила дъх и чака с нетърпение балотажа на президнетските избори във Франция, като в битката за Елисейския дворец влизат настоящият държавен глава – центристът Еманюел Макрон и крайнодясната Марин Льо Пен, чиято евентуална победа предизвиква ужас на Стария континент.

След като бяха обявени резултатите от първия тур, всички останали кандидати, освен крайнодесния Ерик Земур, призоваха да се гласува против не толкова за Макрон, колкото срещу Льо Пен на балотажа. Външният министър на Люксембург Жан Аселборн също се включи в призива, заявявайки: „Французите не бива да допускат лидерката на крайната десница Марин Льо Пен да спечели. Евентуалната победа на Льо Пен на изборите във Франция е тревожен сценарий за бъдещето на Европейския съюз. Това би довело единствено до скъсване с основните ценности на ЕС, напълно ще промени курса му. Французите трябва да предотвратят това", подчерта люксембургският министър.

Защо обаче Западът смята Марин Льо Пен за толкова опасна? Въпреки че изостави плана си да напусне еврозоната и да плаща външния дълг на Франция във франкове, лидерката на Националния фронт все пак обеща да намали вноските в хазната на Европейския съюз. Такъв ход би поставил Париж в сблъсък с Европейската комисия и други членове на ЕС. Тя настоява, че френското законодателство трябва да надделее над правилата на ЕС относно съдебната система и откровено обявява намеренията си да замени ЕС с "Европа на нациите", въпреки че все още не е изяснила как ще изглежда това.

Колкото до военния съюз НАТО, Льо Пен вече обяви, че ако стане президент ще извади страната си от интегрираното военно командване на  Алианса. Тя също така многократно е заявявала, че е против политиката на НАТО в Източна Европа и смята, че това е една от основните причини за напрежението между Русия и ЕС.

Отношението на Льо Пен към Москва е една от причините колективният Запад да се ужасява от мисълта тя да стане държавен глава на Франция. Въпреки че се дистанцира от Кремъл след началото на войната в Украйна, Льо Пен не крие, че иска добри отношения с Русия след края на инвазията.

Противниците й я обвиняват, че е твърде близо до Москва. През 2014 г. нейната партия получи банков заем от руска банка, а през 2017 г. кандидатката за президент гостува на Владимир Путин в Кремъл.

Льо Пен безспорно е ексцентрична личност. В интервю за Ройтерс, тя определи себе си като „голист“, визирайки легендарния френски лидер Шарл дьо Гол, и смята, че трябва да следва неговата външна политика, а именно да спазва еднаква дистанция от САЩ и Русия.