0

Е С ще обсъди молбата на Украйна (както и тези на Грузия и Молдова) за присъединяване през следващите дни, съобщи в Twitter председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Очаква се молбата да бъде разгледана на неофициална среща на върха в Париж в четвъртък.

Редица страни от ЕС се противопоставят на предоставянето на Украйна на статут на кандидат за членство тази седмица, сред тях са Германия и Нидерландия, твърди Bloomberg.

Енергийните нужди на ЕС не могат да бъдат посрещнати без руски внос и затова не се планира спирането му, заяви в същото време канцлерът на Германия Олаф Шолц.

Правителствата на Европейския съюз финализират нов пакет от санкции срещу Русия, които могат да засегнат пристанища, кораби и технологии, използвани във военното оборудване, твърди Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Освен това се обсъжда разширяване на личните санкции и засилване на спазването на съществуващите ограничения, включително във връзка с криптовалутите и начините, по които тя може да се използва за заобикаляне на съществуващите мерки.

Според един от събеседниците на агенцията някои от новите санкции могат да бъдат приети още на 8 март. Официално потвърждение на тази информация няма.