0

П редседателят на Европейския съвет Шарл Мишел е уверен, че лидерите на Европейския съюз ще дадат официално на Украйна статут на страна-кандидат за влизане в блока. Той написа това в „Туитър“ преди началото на срещата с лидерите на страните от Западните Балкани. 

„Това е определящ момент за Европейския съюз. Това е геополитически избор, който ще направим днес. Уверен съм, че ще предоставим статут на кандидатка на Украйна и Молдова, както и ясна европейска перспектива на Украйна, Грузия и Молдова“ заяви Мишел.

На 28 февруари президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа заявление за членство на Украйна в Европейския съюз. На 17 юни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че ЕК препоръчва на Европейския съвет да предостави на Украйна европейска перспектива и статут на кандидат за членство в ЕС.

След това от кабинета на председателя на ЕК назоваха действията, които трябва да бъдат предприети за започване на преговорите на Украйна за присъединяване към ЕС. Решението на Европейския съвет за предоставяне на Украйна статут на кандидат за членство в ЕС се очаква на 23-24 юни.