0

Т урция очаква да бъде включена отново в програмата за изтребители F-35 в замяна на влизането на Финландия и Швеция в НАТО, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. По-рано Вашингтон изключи Анкара от програмата, след като купи руските зенитно-ракетни системи С-400.

Ердоган също така настоява всички нови кандидати за НАТО да признаят загрижеността си относно кюрдите, както в Турция, така и в Сирия и Ирак. Турция иска Швеция и Финландия публично да обявяват за терористична организация не само Кюрдската работническа партия (ПКК), но и нейните филиали, преди да им бъде разрешено да се присъединят към Алианса.

Освен това Анкара иска двете скандинавски страни да премахнат ограниченията върху износа на оръжие, които наложиха заедно с няколко други членки на ЕС след военните действия на Турция в Сирия през 2019 г.

В понеделник турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че не може да се съгласи Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО, след като двете страни отказаха да изпълнят искането му за екстрадиция на заподозрени терористи, по-специално членове на ПКК.