0

Ф инландия и Швеция са готови да се присъединят към НАТО още през лятото на тази година, твърди британският в. „Таймс“.

Източници от Съединените щати отбелязват, че и за двете скандинавски страни членството в Алианса е било "тема на разговори и множество сесии" по време на разговорите между външните министри на страните членки на НАТО миналата седмица, като в тях са участвали и представители на двете държави.

Очаква се Финландия да подаде молба за присъединяване към НАТО през юни, а след това да последва кандидатурата и на Швеция.

Миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът бързо ще приеме Финландия и Швеция в редиците си, ако те решат да кандидатстват.

Москва заяви, че присъединяването на тези страни към НАТО би имало сериозни военно-политически последици и Русия ще трябва да балансира ситуацията със свои собствени мерки. (Финландия има най-дългата сухопътна граница с Русия сред страните от ЕС - 1340 километра.)

Проучване на общественото мнение във Финландия миналия месец показа, че за първи път повече от 50 процента от финландците подкрепят присъединяването към алианса. Подобно проучване в Швеция показа, че привържениците на присъединяването към НАТО са повече от противниците.