0

А ко европейците намалят температурата в домовете си с два градуса, това ще замени доставките на газ по газопровода "Северен поток", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в интервю за испанския вестник “El Diario”.

„Енергийната ефективност и спестяването на енергия играят важна роля“ Ако намалим температурата в домовете си със средно два градуса, Европа ще може да замени всички доставки от “Северен поток”. Вече намалихме руските доставки през първото тримесечие на тази година с 30%“, каза тя.

„На последния Европейски съвет решихме, че в средносрочен и дългосрочен план трябва да обмислим цялостна реформа на пазара на електроенергия“, продължи фон дер Лайен. Според нея санкциите на ЕС срещу Русия са ефективни. "Сега основното нещо е да се разгледат недостатъците. Това са въпроси, които обсъждаме помежду си и мисля, че ще обсъдим това на следващата среща на върха на Г-7“, каза председателят на ЕК.

На 3 юни Съветът на ЕС прие шестия пакет от санкции срещу Москва, включително отложено ембарго върху морските доставки на петрол и нефтопродукти от Русия.