0

С мятаната за много близка до Путин бивша гимнастичка Алина Кабаева също е част от новия шести пакет от санкции на Европейския съюз, който държавите от Съюза обсъждат в момента, съобщи БНТ.

Брюксел мотивира решението си с факта, че Кабаева е председател на борда на директорите на Националната медийна група (NMG), която притежава големи дялове в почти всички руски федерални медии, които възпроизвеждат пропагандата на руското правителство. Тя е бивша руска гимнастичка и бивш депутат в Държавната дума.

Според различни издания Кабаева има деца от Путин. Другите две дъщери на Путин - Мария Владимировна Воронцова и Екатерина Владимировна Тихонова вече са обект на санкции от страна на Европейския съюз.

Вчера Урсула фон дер Лайен направи предложения за шести пакет от санкции за Русия, който включва поетапна забрана на вноса на целия руски петрол и петролни продукти до края на тази година. Посланиците на страните от Европейския съюз ще заседават и днес, за да продължават обсъждането на пакета.

Унгария и Словакия вероятно ще получат по-дълъг срок за спиране на руския внос, предложението на Европейската комисия е до края на следващата година. Вчера стана ясно, че Чехия и България също биха искали да се възползват от изключенията.

Гърция, Малта и Кипър от своя страна изразиха загриженост относно предложението петролни танкери под флага на ЕС или под контрола на ЕС също да не могат да доставят руски петрол.