0

Р усия е получила оръжия и боеприпаси за войната в Украйна от Ирак с помощта на ирански контрабандисти, твърди британският в. „Гардиън“. Вестникът е научил това от неназовани представители на Ирак и регионалните разузнавателни служби.
Иран е предал на Русия произведена в Иран зенитно-ракетна система Bavar 373, а също така е върнал руска ЗРК С-300, която Техеран преди това е купил от Москва, твърди източникът на вестника, който е помогнал за организирането на транспорта.
На 26 март подразделение на Народните мобилизационни сили е пренесло ръчни гранатомети и противотанкови ракети от Ирак в Иран. Иранските военни са изпратили товара по море до Русия, е заявил командирът на подразделението, отговарящо за доставката през границата. На 1 април Народните мобилизационни сили са изпратили в Иран две ракетни установки Astros II, произведени в Бразилия.


След това три товарни кораба, способни да пренасят военни доставки, са прекосили Каспийско море от град Бандар Анзали в Иран до Астрахан в Русия. Единият кораб плавал под ирански флаг, а други два - под знамето на Русия.