0

Г енералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще удължи мандата си начело на алианса с още една година заради войната в Украйна, съобщиха в четвъртък норвежката телевизия TV2 и всекидневникът Dagens Naeringsliv, позовавайки се на неназовани източници.

Мандатът на Столтенберг изтича на 1 октомври и той трябваше да заеме поста управител на централната банка на родната си Норвегия до края на 2022 г.

Запитан, докато пристигаше на срещата на върха на НАТО в Брюксел в четвъртък, дали ще остане на работа в НАТО, Столтенберг заяви: "Ще оставя това решение на 30-те лидери да го решат".

Столтенберг, икономист по образование и бивш лидер на норвежката Партия на труда, беше министър-председател на Норвегия в периода 2000-01 г. и 2005-13 г., преди да стане шеф на НАТО през следващата година. Бил е също така министър на финансите и министър на енергетиката.

Миналия месец норвежкото правителство назначи заместник-ръководителя на централната банка Ида Волден Баче за управител на Norges Bank за срок до девет месеца, а Столтенберг трябва да заеме висшия пост до края на годината.