0

19-годишен студент от САЩ е загубил краката си до коленете, след като похапнал остатъка от вечерята на съседа си.

Младежът бил гладен и решил да провери какво има в хладилника. Намерил пиле с паста, оставени от съседа му, който ги е донесъл от ресторант предишния ден, и започнал лакомо да се храни.

Веднага след като изял пастата, студентът се почувствал зле, вдигнал висока температура, а сърцето му взело да бие лудо. Скоро започнали силни болки в корема, придружени от гадене, втрисане, главоболие, скованост на врата и частична загуба на зрението. Приятел на младежа го закарал в болницата за медицинска консултация.

На място студентът получава лилави петна по тялото и краката си, след което негов приятел го премества в спешното отделение на друга болница. Прегледът показва, че страда от агресивна бактериална инфекция, която е причинила отказ на бъбреците му и съсирване на кръвта. Установено е, че в кръвта на пациента има Neisseria meningitidis - менингококов патоген, който може да причини сепсис.

В резултат на инфекцията младият мъж получава гангрена и лекарите били принудени да ампутират краката му до коленете, за да спасят живота му. Предполага се, че ученикът е пропуснал да се реваксинира с менингококова ваксина, която е трябвало да си постави на 16-годишна възраст, и се е заразил с бактерията чрез слюнка.