П олицейското управление в столицата на САЩ стана обект на масирано изтичане на вътрешна информация след пробив в компютърната му мрежа и отказ да изпълни изнудваческите искания на рускоговорящ престъпен хакерски синдикат, предаде Асошиейтед прес.

Полицейското управление в столицата на САЩ стана обект на масирано изтичане на вътрешна информация след пробив в компютърната му мрежа и отказ да изпълни изнудваческите искания на рускоговорящ престъпен хакерски синдикат, предаде Асошиейтед прес.

Експерти изтъкват, че това е най-тежкото нападение с рансъмуеър - категория зловреден софтуер, използвана с цел измъкване на пари от жертвите му, извършвано срещу американската полиция.

Бандата, известна като група Бабук (Babuk), разпространи хиляди документи на полицията във Вашингтон, окръг Колумбия в тъмната мрежа. Асошиейтед прес откри стотици документи за дисциплинарни мерки срещу полицаи и разузнавателни доклади с данни и от други агенции, включително ФБР и Сикрет сървис.

Рансъмуеър атаките достигнаха епидемични равнища, тъй като чуждестранни престъпни банди парализират компютърните мрежи на правителството и на щатските власти, на полицейски управления, болници и частни компании. Те искат големи суми откуп, за да декриптират откраднатите данни и да не ги пускат онлайн.

Брет Калоу - анализатор на заплахи и експерт по рансъмуеър в компанията за киберсигурност "Емсисофт", каза, че откраднатите полицейски данни вероятно са най-тежкият инцидент от този род случвал се някога, заради рисковете, които носи за служителите на реда и за гражданите.

Някои документи съдържат информация, свързана със сигурността от други правоприлагащи агенции, свързани с встъпването в длъжност на президента на САЩ Джо Байдън, включително препратка към източник, внедрен в радикална местна милиция.

Данните за дисциплинарни производства срещу полицаи са още от 2004 г. насам. В някои случаи те съдържат чувствителна и компрометираща информация за униформените служители.

Това ще разтърси цялата полицейска общност в страната, каза Тед Уилямс - бивш полицай в столичната полиция, който сега е адвокат. Той представлява пенсиониран полицай, чието досие е било част от откраднатите данни при предишна атака.

Тази седмица групата Бабук обяви, че иска 4 милиона долара, за да не разпространява документите, но са й били предложени само 100 000 долара. Полицейското управление не каза дали е правило такова предложение.

Всякакви преговори ще се отразят на сложността на проблема с рансъмуеъра, а полицаите ще се окажат принудени да обмислят плащане на откупи на престъпни банди. ФБР, което помага по този случай, не насърчава подобни плащания.

Групата Бабук обяви за атаката миналия месец и тогава заплаши да разкрие самоличността на поверителни полицейски информатори. Пуснатите в тъмната мрежа данни са голям обем и засега не е ясно дали те съдържат имената на тази информатори, посочва АП.