Р уски хакери може да са получили незаконен достъп до хиляди мейли на служители от американския Държавен департамент при кибератака през 2020 г., пише Politico с позоваване на източници от Конгреса.

Руски хакери може да са получили незаконен достъп до хиляди мейли на служители от американския Държавен департамент при кибератака през 2020 г., пише Politico с позоваване на източници от Конгреса.

Обект на атаката са били служители на отдела за Европа и Евразия на Държавния департамент, както и на отдела за Източна Азия и Тихоокеанския регион. Тези две звена работят с документи, свързани с НАТО и с партньорите на САЩ от Европа, Далечния изток и тихоокеанския регион.
Байдън обяви за жизненоважна свободата на индо-тихоокеанския регион пред лидерите на Индия, Според източниците на Politico, това не означава, че киберпрестъпниците са получили достъп до секретна информация.


Засега не е ясно дали в случая действията на хакерите са били част от мащабната шпионска хакерска атака срещу американски правителствени институции, при която беше заразен софтуерът компанията SolarWinds.
В отговор на журналистически въпрос по темата, от Държавният департамент поясняват, че се предприемат последователни действия за защита на информацията.
Същевременно от институцията посочват, че от съображения за сигурност към момента не могат да коментират мащаба и характера на кибератаката.
По-рано беше съобщено, че за Агенцията по кибер- и инфраструктурна сигурност (CISA) са отделени 650 милиона долара с цел защита на информацията.