0

У краинският град Херсон е вече под пълен контрол на рускта армия, заяви кметът Игор Колихаев. По думите му, цитирани от УНИАН,“руските нашественици са превзели речното пристанище и жп гарата“. Той заяви, че като цяло нощта в града е преминала спокойно.

За контрол върху града съобщиха и от руското министерство на отбраната. Представителят Игор Конашенков заяви, че гражданската инфраструктура, животоподдържащите съоръжения и градският транспорт в Херсон работят ежедневно, а с властите се водят преговори за поддържане на функционирането на съоръженията.

„От началото на специалната военна операция в Украйна въоръжените сили на Руската федерация са извадили от строя 1502 обекта от военната инфраструктура на Въоръжените сили на Украйна. Сред тях 51 командни пункта и комуникационни центрове на украинските въоръжени сили, 38 С-300, Бук М-1 и зенитни ракети Оса. системи, 51 радиолокационни станции“, каза Конашенков. По думите му са унищожени са и 47 самолета на земята и 11 самолета във въздуха, 472 танка и други бойни бронирани машини, 62 реактивни системи за залпов стрелба, 206 полеви артилерийски оръдия и минохвъргачки, 336 единици специални военни машини, 46 безпилотни летателни апарата“, каза той.

Войските на Луганската народна република и Донецката народна република пък твърдят, че са установили контрол над Старобелск, Сватово, Калиновская, Лебедински, Пионерски, Карл Маркс, Николаевка и Осипенко.