0

О лаф Шолц бе избран за канцлер на Германия с категорично мнозинство от 395 гласа при гласуването в Бундестага, предаде ДПА.

Очаква се Меркел официално да се оттегли в 15 ч., като предаде поста на Шолц, който през последните 4 години беше неин заместник.

Шейсет и три годишният Шолц няколко пъти е казвал, че разглежда своята трипартийна коалиция като дългосрочен проект, простиращ се отвъд настоящия мандат.

Бивш финансов министър и вицеканцлер при управлението на Меркел, Шолц обеща да се справи смело с предстоящите предизвикателства и каза, че "Германия може да полети".

Но под една четвърт от германците (22 на сто) очакват големи промени, според ЮГав.

Общо 51 процента вярват, че "светофарната" коалиция няма да донесе големи промени в страната, а 16 на сто не очакват никакви промени. Единадесет процента нямат мнение.

Отчетливо мнозинство от 55 на сто от анкетираните са удовлетворени от работата на Меркел като канцлер. Само 38 процента от участвалите в допитването не са доволни, а 7 на сто не са дали мнение.

Новото правителство постави справянето с пандемията от коронавирус и битката с климатичните промени в центъра на политиката си, а трите партии – СДПГ, Зелените ш СвДП са единни, че в Германия трябва да се легализира марихуаната.