Р уски опозиционер бе свален от рулиращ за излитане самолет и арестуван на летище "Пулково" в Санкт Петербург, предаде Ройтерс.

Руски опозиционер бе свален от рулиращ за излитане самолет и арестуван на летище "Пулково" в Санкт Петербург, предаде Ройтерс.

Задържаният е Андрей Пивоваров - бивш директор на обявената за "нежелателна" в Русия организация "Отворена Русия", основана от олигарха в изгнание и критик на Кремъл Михаил Ходорковски. Миналата седмица "Отворена Русия" се саморазпусна, поради опасения от репресии срещу членовете й.

Пивоваров е трябвало да лети за Варшава. "Минах митницата без проблеми, самолетът започна да рулира, когато внезапно спря. Полицаите дойдоха и ме изведоха", обяснява в "Туитър" опозиционерът.

Пивоваров вече е откаран в Краснодар, където ще му бъдат повдигнати обвинения за участие в нежелателна чуждестранна неправителствена организация чрез поместване в интернет на агитационни материали в нейна подкрепа. Повод за арестуването му на борда на спрения от излитане самолет бил опит да се укрие зад граница от органите на предварителното следствие.

"Току що разбрахме, че срещу мен е възбудено дело по чл. 284.1 - за сътрудничество с нежелателна организация", написа в "Туитър" Пивоваров. По това обвинение го заплашва лишаване от свобода за срок от 2 до 6 години.

След ареста на Пивоваров руските органи за сигурност са извършили и серия обиски на адреси, свързани с опозиционни активисти, включително с бившите депутати Гудкови - баща и син.

Международни наблюдатели свързват засиления натиск върху опозицията в Русия с наближаването на парламентарните избори през септември.