0

Б ританският премиер Борис Джонсън e предложи нов политически, икономически и военен съюз като алтернатива на Европейския съюз (ЕС), съобщава италианският вестник Corriere della Sera, позовавайки се на свои източници.

Според медията предложеният съюз под егидата на Обединеното кралство ще включва Украйна, Полша, Естония, Латвия и Литва. На следващ етап се очаква Джонсън да предложи и на Турция да се присъедини и към предполагаемия съюз. Според източници британската инициатива е предназначена за държави, които поставят на първо място на националния си суверенитет, придържат се към либералните възгледи в икономиката и се противопоставят на политиката на Москва.

Джонсън за първи път е споделил идеята си с украинския президент Володимир Зеленски по време на срещата им в Киев на 9 април, твърди вестникът. Според източници на Corriere della Sera, Украйна не е изразила ясна позиция по британската инициатива, без да я отхвърля или подкрепя. Според изданието, Зеленски може да приеме предложението на Джонсън по-сериозно, ако страната му не получи статут на кандидат за членство в ЕС на среща на лидерите на блока на 23-24 юни.