0

В ладимир Путин е взел "военно необосновани" решения за спечелване на войната в Украйна до руския парад по случай Деня на победата на 9 май, заяви британски министър, предаде Дарик.

Както съобщава „Индипендънт“, цитирайки британския министър на въоръжените сили Джеймс Хийпи, "хиляди руски животи ще бъдат погубени" в резултат на желанието на Путин да бъде възприет като "герой" преди тържествата следващия месец по случай победата на Съветския съюз над нацистка Германия през Втората световна война.

"Фактът, че той е наредил военната победа да бъде осигурена до 9 май, е притеснителен за командирите, които знаят от цялата си подготовка на командния състав, че е абсолютна глупост да започнат настъпление, преди да са събрали цялата си бойна мощ", каза Хийпи пред BBC Breakfast. "През последните една-две седмици в Донбас имаше невероятно лошо време, което означава, че в момента теренът не е благоприятен за маневриране на тежка армия."



Той заяви пред Sky News, че "принуждаването на руската армия да започне офанзива сега, само за да може Путин да има хубав слънчев ден на 9 май", ще струва много скъпо на Русия.

Днес САЩ са домакин на повече от 40 държави на преговори за отбрана, свързани с Украйна, които се провеждат в Германия и ще се съсредоточат върху въоръжаването на Украйна.

Това се случва, след като Вашингтон одобри продажбата на боеприпаси за Украйна на стойност 165 млн. долара, а също така ще предостави финансиране в размер на над 300 млн. долара за закупуване на още доставки след високопоставено посещение на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин.

"Русия се проваля. Украйна успява", заяви Блинкен ден след посещението си в Киев.

Остин отиде по-далеч, като добави, че както САЩ искат Украйна да остане суверенна, демократична държава, така искат "да видят Русия отслабена до степен, в която да не може да прави неща като нахлуване в Украйна".

Забележките на Остин изглежда представляват промяна в по-широките стратегически цели на САЩ. Преди това позицията на САЩ беше, че целта на американската военна помощ е да помогне на Украйна да победи и да защити съседите на Украйна от НАТО от руските заплахи.

В очевиден отговор на Остин руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия има "усещането, че Западът иска Украйна да продължи да воюва и, както им се струва, да изтощи руската армия и руския военнопромишлен комплекс. Това е илюзия."