0

Е дин от лидерите на националистическия батальон „Азов“ Денис Прокопенко намекна, че блокадата на завода „Азовстал“ в Мариупол е на път да приключи.

След като през деня от бункера бяха изведени над 50 ранени бойци, които бяха предадени в ръцете на военните от Русия и ДНР, Прокопенко пусна видео, в която намеква, че и останалата част от батальона ще се предаде.

Ето какво каза един от командирите на „Азов“: „Защитниците на Мариупол изпълниха заповедта. Въпреки всички трудности, удържаха силите на противника 82 дни и позволиха на украинската армия да се прегрупира, да обучи повече личен състав и да получи голям брой оръжия от страните партньори. Никое оръжие няма да работи без професионално обучени военнослужещи, което ги прави най-ценния елемент на армията. С цел спасяване на човешки животи целият мариуполски гарнизон изпълнява одобреното решение на Върховното военно командване и се надява на подкрепата на украинския народ“.

След като изгубиха контрол над Мариупл, бойците от батальона „Азов“ се барикадираха в завода „Азовстал“. Под него се намира огромен бункер, дълъг 24 километра и стигащ до 6 подземни етажа дълбочина.