0

Р уските въоръжени сили са унищожили завод за боеприпаси близо до Киев. Това съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, писа Ройтерс.

"Високоточни ракети, изстреляни от въздуха, унищожиха тази нощ завод за боеприпаси близо до град Бровари в Киевска област", каза Конашенков.

По-рано кметът на града Игор Сапожко пусна онлайн съобщение, в което съобщи, че ракетно нападение, извършено в ранните часове днес, е причинило щети на инфраструктура в града, но не даде подробности.

Според говорителя на руското министерство на отбраната оперативната и тактическата авиация е унищожила 68 украински военни обекта, съобщи ТАСС.

"Сред тях са два локатора за наблюдение и насочване на С-300 в районите на Крива Лука и Красноармейск и една зенитно-ракетна система "Оса АКМ" в района на Северодонецк, шест склада за ракетно-артилерийско въоръжение и гориво", каза той.

Конашенков допълни, че при руските действия са загинали повече от 50 украински военнослужещи, унищожени са седем бойни машини на пехотата (БМП) и БТР-а, както и 14 бронирани автомобила.

Междувременно Русия заяви, че руските сили са овладели градската част на Мариупол и само малък брой украински бойци са останали в завода "Азовстал" в обсадената южна зона на пристанищния град в момент, когато Москва нанася въздушни удари срещу столицата Киев и други украински градове, предаде Ройтерс.

Твърденията на Москва, че е поела контрола над почти целия Мариупол, който стана сцена на най-ожесточените боеве и на най-тежката хуманитарна катастрофа от началото на войната, не могат да бъдат потвърдени от независим източник.

"Ситуацията в Мариупол е много тежка. Нашите войници са блокирани, ранените са блокирани. Налице е хуманитарна криза. Въпреки това нашите момчета се защитават", каза украинският президент Володимир Зеленски.

Руското министерство на отбраната каза, че ако украинските сили, укрепили се в завода "Азовстал" в Мариупол, сложат оръжие до 6:00 ч. местно време днес, техният живот ще бъде пощаден, съобщи агенция ТАСС.

Руски служител беше цитиран да казва, че предложението, направено след седмици на ожесточени боеве, е продиктувано от "катастрофалната ситуация" в завода, както и от "чисто хуманни принципи".