0

Е дин от британските наемници, които бяха заловени от руската армия в Мариупол, разказа в няколко интервюта какво е преживял, биейки се рамо до рамо с националистическия украински батальон „Азов“.

След като сам се предаде на руснаците, Ейдън Ейслин даде няколко интервюта, като едно от тях беше пред неговия сънародник Греъм Филипс. Британецът твърди, че е виждал азовците да събират цивилни в Мариупол, които после изчезват безследно. „Видях двама цивилни, които бяха заловени от украинските сили, за които се твърди, че шпионират в полза на руските сили. Когато това се случи, стоях на пост и видях как бойците от разузнавателната група на батальона „Азов“ вързаха ръцете и краката им и им завързаха очите. Отведоха ги в бункера и повече не ги видях “, казва Ейслин.

В друго интервю британецът нарича „Азов“ нацисти и разкрива, че бойците са използвали цивилни като „жив щит“. „Никога не съм работил директно с батальон „Азов“, преди да дойда в Мариупол. Видях как бойците използват жилищни сгради като щит в разгара на битката и тогава си промених мнението за тях. Винаги съм ги смятал за крайнодесни, но се опитвах да се убедя, че може би ще се променят. Когато базата им беше превзета обаче, стана много очевидно, че те са нацисти и носят нацистки символи”, разказва британецът.

Ейслин се обърна към „тези, които не знаят за това“ и посъветва да не вярват на новините. Според него много от традициите, които имат бойците на „Азов“, са тези на нацистките военни, които те се опитват да пресъздадат. „Те са фанатици, престъпници и нацисти“, твърди той. „Украинската армия ни изостави, без храна, без нищо. Мисля, че трябваше да напуснем Мариупол и Донбас, когато имахме шанс. Но вместо това нашите командири ни казаха да останем и да се бием до последния човек. Което е лудост“, оплаква се Ейслин.

Разказите на доброволеца се приемат със съмнение на Запад, тъй като той е военнопленник и е под контрола на руската армия.