0

С енатът на Конгреса на САЩ одобри законопроект за затягане на контрола върху разпространението на огнестрелни оръжия в страната.

Инициативата беше подкрепена от 65 сенатори (15 републиканци, останалите демократи), 33 републиканци бяха против. Очаква се документът да бъде одобрен от Камарата на представителите в петък, след което ще бъде подписан от президента на САЩ Джо Байдън.

„Politico“ определи законопроекта като "най-значимият отговор на Конгреса от около 30 години" на масовите стрелби в страната, които са се превърнали в честа практика. По-рано тази седмица сенаторите от двете партии приключиха консултации, които продължиха около месец и успяха да се споразумеят за детайлите на законопроекта.

Документът предоставя субсидии на властите за временно изземване на огнестрелни оръжия от лица, които според тях, представляват заплаха за себе си и за обществото. Освен това той забранява на лицата, осъдени за престъпления, свързани с домашно насилие, да придобиват огнестрелно оръжие за най-малко пет години. Съгласно тази разпоредба това право ще бъде възстановено, ако гражданинът не извърши насилствени действия след изтичането на този срок.

Инициативата също така изисква ФБР да се свърже с държавните и местните правоприлагащи агенции за по-строги проверки на купувачите на огнестрелно оръжие на възраст под 21 години. Тази разпоредба обаче ще стане невалидна след 10 години, ако законопроектът бъде приет. В текста на документа се посочва, че покупката на огнестрелно оръжие от името на лице, на което е забранено това, ще се счита за федерално престъпление, а също така се изясняват изискванията за регистрация на точките за продажба на огнестрелно оръжие. 

Законодателите отделят около 15 милиарда долара, за да гарантират безопасността на образователните институции и лечението на психични заболявания.

Националната оръжейна асоциация на САЩ категорично се противопостави на инициативата. В писмено изявление, публикувано в четвъртък, Байдън приветства приемането от сенаторите на инициативата. „Тази вечер, след 28 години бездействие, членове на Конгреса и от двете партии се събраха, като се съобразиха с призива на семействата в цялата страна и приеха законопроект, насочен към решаване на проблема с насилието с оръжие у нас. Камарата на Представителите трябва незабавно да гласува този законопроект, който е подкрепен и от двете страни, и да ми го изпратят за подпис“, подчерта президентът.