0

К метът на Комо Марио Ландришина призова всички жители на популярния сред туристите италиански град да присъстват на погребението на своя 70-годишна съгражданка, чието бездиханно тяло е престояло повече от две години в трапезарията на дома й, съобщава телевизия Ти Джи Ком 24.

Трупът на Маринела Берета бе намерен на 4 февруари в напреднал стадий на разложение на стол в трапезарията в къщата й в покрайнините на Комо. Жената живеела сама, нямала деца и други роднини. Жители на града казват, че за последно са я виждали през септември 2019 г. Оттогава никой не я е потърсил, нито се е заинтересувал защо пощенската й кутия се препълва.

Според съседи на жената тя имала и друго жилище в областта Лигурия и те си мислели, че тя е заминала там през есента на 2019 г., а после, когато се разразила пандемията и започнали и локдауните, тя е решила да не се връща.

До намирането на трупа на Маринела се стигнало съвсем случайно. При буря миналата седмица се отчупил клон от дърво в двора на къщата й, паднал извън оградата и препречил път. След разчистването на пътя съседи на Маринела забелязали, че други дървета в имота й също се нуждаели от подрязване или отсичане. Те подали сигнал в общината и започнало издирване на собственичката на имота. По време на проверката се установило, че Маринела е продала къщата си на швейцарец. Двамата обаче имали договорка тя да остане да живее в нея до края на живота си, а швейцарецът щял да й изплаща месечно вноски от сумата от продажбата. Новият собственик редовно прехвърлял пари по сметката на Маринела, но така й не проверил дали изобщо някои ги тегли. Едва, когато бил издирен във връзка със състоянието на дърветата в имота, той започнал да прави опити да се свърже с Маринела и когато не успял, той подал сигнал в полицията и така се стигнало до зловещата находка. Според първите данни от разследването смъртта на жената не е насилствена. Предполага се, че тя се е почувствала внезапно зле и не е могла дори да стигне до телефона и да потърси помощ.

Случаят потресе Италия и стана повод за редица коментари на журналисти и анализатори. А в. "Република" съобщи, че само в областта Ломбардия, в Северна Италия, 100 000 възрастни хора са в ситуацията на Маринела, живеят в пълна самота и ако се случи нещо с тях, може би в техния случай никой няма да забележи това.