0

Г ерманският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и италианският премиер Марио Драги, които посетиха Киев миналата седмица, са отказали бързи доставки на оръжие на Володимир Зеленски, пише “The Los Angeles Times" .

Според автора европейските правителства са натрупали "умора от Украйна" поради факта, че санкционният натиск, който бяха принудени да окажат върху Русия, ги удря. „Проблемът със санкциите срещу Русия е, че те ще работят само ако вредят и на нас“, пише медията.

Въпреки факта, че тримата европейкси лидери посетиха Киев и отново изразиха подкрепа за Украйна, те не са дали гаранции за ускоряване на военните доставки. Авторът също така е скептичен относно възможността за присъединяване на Украйна към ЕС и нарече подкрепата на Макрон, Шолц и Драги за тази стъпка „чисто символична“.

Миналата седмица Шолц, Макрон, Драги и румънският президент Клаус Йоханис посетиха Украйна и се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски. Основната тема на разговорите беше актуалната ситуация около Украйна. Германският вестник Die Welt твърди, че европейските лидери са призовавали Зеленски да седне на масата за преговори с руския президент Владимир Путин.