0

Д ържавната дума прие на първо четене законопроект за наказания за участие на руснаци във военни действия срещу Русия и публични призиви за действия срещу държавната сигурност.

Документът предвижда въвеждането на нов член 280.4 "Публични призиви за извършване на дейности, насочени срещу сигурността на държавата" в Наказателния кодекс. Нарушаването на закона ще доведе до глоба от 100 000 до 500 000 рубли или лишаване от свобода за срок от две до четири години.

Подобни действия, извършени от организирана група или със заплаха от насилие, се наказват с лишаване от свобода от пет до седем години в т. нар. изправителна колония с глоба в размер от 500 000 до 2,5 милиона рубли.

В съответствие с проекта участието на руски граждани във военни действия срещу интересите на държавата в чужбина ще се наказва с лишаване от свобода до 20 години с глоба до 500 000 рубли.

Лишаването от свобода в изправителна колония е често използвано наказание в Русия. Блогърът и опозиционер Алексей Навални се намира в подобен вид затвор.