0

Х ана Хорка, вокалистката на известната чешка фолклорна група Asonance, е починала в Прага на 57-годишна възраст, съобщи Би Би Си. Синът на певицата Ян Рек споделя пред изданието, че причината за смъртта на майка му е коронавирус. Хорка умишлено се заразява от съпруга си и сина си, които са диагностицирани с COVID-19 в края на декември. Тя не искала да се ваксинира, но също така не искала да се изолира от семейството си, за да може след това да получи ковид пропуск, който да ѝ позволи да посещава обществени места в Чехия. Рек добави, че той и баща му са били напълно ваксинирани.

Два дни преди смъртта си Хана Хорка пише във Facebook, че се е възстановила от заразяването с делта-варианта. "Така че сега ще има театри, сауна, концерти... и спешно малко море", добавя певицата.

Сутринта на 16 януари Хорка съобщава на семейството си, че се чувства по-добре и се облича, за да се разходи. Но изведнъж, по думите на Рек, я заболял гърбът и тя легнала в спалнята си. "Десет минути по-късно всичко приключи. Тя издъхна", казва синът ѝ.

В разговор с Би Би Си Ян Рек подчертава, че макар майка му да не е била ваксинирана, тя не подкрепя никакви конспиративни теории за ваксините и произхода на вируса. "Нейната философия беше, че е по-добре да се заразиш, отколкото да се ваксинираш. Не говореше за микрочипове или нещо подобно", отбелязва Рек. Хорка обаче реагира много емоционално на молбите да се ваксинира.

Междувременно, според в. „Гардиън“, в коментар за чешкото радио iRozhlas.cz синът на певицата обвинява антиваксърите за смъртта на майка си, заявявайки, че лидерите ръцете на местното антиваксърско движение са изцапани с кръв, тъй като именно те са убедили Хорка да не се ваксинира. "Знам точно кой ѝ е повлиял... Тъжно ми е, че се е доверила на непознати повече, отколкото на собственото си семейство", казва той.