0

С трелецът, който уби шестима души по време на празничния парад в американският щат Илинойс, е бил облечен като жена. Това съобщи заместник-шериф Кристофър Ковели, говорител на шерифската служба на окръг Лейк. Нападателят е идентифициран като Робърт „Боби“ Е. Кримо III.

Следователите смятат, че той се облякъл умишлено в женски дрехи, за да скрие татуировките по лицето и врата си, както и своята самоличност. Това означава, че до голяма степен той е разчитал да не бъде заловен и да остане анонимен.

"Заподозреният е стигнал пеша до дома на майка си, която живее в района. Просто се слял с тълпата, докато хората са тичали наоколо паникьосани, сякаш е бил напълно невинен свидетел на стрелбата като всички останали. Той е взел назаем колата от майка си", разказа още Ковели. След нападението мъжът слязъл от покрива, изхвърлил пушката си и се слял с тълпата. Маскировката на мъжа му помогнала да остане незабелязан сред останалите бягащи хора.

От полицията заявиха, че не могат да кажат с какви точно дамски дрехи е бил облечен арестуваният, но отбелязаха, че първоначално е съобщено, че лицето е имало дълга коса, което означава, че заподозреният може да е носел и перука.

Кристофър Ковели разкри още, че сигналът, довел до задържането на стрелеца е бил подаден на тел 911. Превозното средство, с което е пътувал Робърт Кримо е бил забелязан от полицаи в Чикаго, които са изчакали подкрепление и са го арестували.

В колата му е намерена втората пушка, която той е поръчал преди стрелбата. Според щатските власти, стрелецът е действал напълно сам.

Оръжието, което е бил използвано при масовата стрелба, е било закупено законно в американския щат Илинойс, съобщиха властите и кметът на Хайланд Парк Нанси Ротъринг пред в. „Чикаго трибюн“, предаде ДПА.

Нападателят е изстрелял над 70 куршума. Крис Ковели, говорител на оперативната група за тежки престъпления в окръг Лейк, потвърди, че заподозреният, който е задържан за стрелбата, е закупил оръжието в Илинойс. Подробности за първоначалната покупка на оръжието са получени при проследяване, извършено от Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви след стрелбата. Оръжието е описано от властите като "мощно", подобно на полуавтоматична пушка AR-15.

Ковели каза също така пред "Чикаго трибюн", че ФБР изпраща експертен екип, който да направи възстановка на стрелбата, което означава, че предметите, оставени по маршрута на парада, вероятно ще останат няколко дни.

Властите продължават днес разследването, след като вчера сутринта стрелецът откри огън по време на парада по случай 4 юли в северното предградие Хайланд Парк, което накара хората да побягнат в паника от парада, оставяйки след себе си столове, одеяла, детски колички и други неща, приготвени за празника.

Жертвите са на възраст от 8 до 85 години. Гледалите парада разказват, че са чули залп от изстрели, докато наблюдавали как по улицата преминават участниците в шествието. Хората грабнали децата си и побягнали, търсейки укритие в близките магазини. Музикант си спомня, че е видял как хората бягат в паника, докато групата му свирела весела музика.

Заради атаката голяма част от северните предградия на Чикаго бяха блокирани, докато органите на реда издирваха стрелеца. Парадите и тържествата в близките градове бяха отменени, а мнозина се скриха, оставяйки улиците тихи в обичайно веселия празник.

Става ясно, че Кримо е подготвял нападението в продължение на няколко седмици. Той е публикувал онлайн видеоклипове под името "Будният рапър" (The Awake Rapper), някои от които съдържат смразяващи препратки към насилието, включително един, който включва кадри на млад мъж в спалня и класна стая заедно с картонени фигури на стрелец и застреляни хора.

Засега не се съобщава нищо за мотива на нападението, извършено в квартал с преобладаващо еврейско население. Няма доказателства, че е имало антисемитски или расови подбуди, отбелязва Ройтерс.