0

Н ад 2500 жители на пристанищния град Мариупол са били убити от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари, твърди Ройтерс, позовавайки се на телевизионно интервю на съветник на украинския президент.

Съветникът заяви, че цитира информация от градската администрация на Мариупол и обвини руските сили, че са попречили на хуманитарни помощи да достигнат до обкръжения град в неделя. Русия от своя страна твърди, че не взима под прицел цивилни. Украинският вицепремиер Ирина Верешчук съобщи, че ще бъде направен опит за евакуация на блокирани цивилни през 10 "хуманитарни коридора", включително от градове близо до столицата Киев и в източната Луганска област. "Отново ще се опитаме да деблокираме хуманитарния конвой, превозващ храна и лекарства към Мариупол от Бердянск", каза тя във видеообръщение.

Същевременно един от ръководителите на народните милиции на самообявилата се сепаратистка Донецка народна република, Едуард Басурин, заяви за руската телевизия, че украинските въоръжени сили са започнали усилено да обстрелват жилищни квартали на Донецк. ОТ Донецк обявиха също, че при украински удар са загинали най-малко 20 души поне 9 души са били ранени. В акаунта си в Туитър териториалната отбрана на град Донецк публикува снимки, на които се виждат окървавени тела, лежащи на улица в града насред отломки. Според проруските сепаратисти техните сили за противовъздушна отбрана са прехванали украинска ракета, а отломките от нея са поразили цивилни хора, след като са паднали около клон на банка, където е имало десетки хора, предимно пенсионери. По думите на ръководителя на самообявилата се за независима и призната от Руската федерация Донецка народна република Денис Пушилин, ракетата е била "Точка У" с касетъчен заряд и сред загинали 20 души от падането на ракетните отломки, имало и деца.