0

В Кипър отстраниха 12 свещеници от църковна служба и ги изпратиха в задължителен тримесечен отпуск, след като отказали да се ваксинират срещу COVID-19. Наказанието им ще обхване и периода и на Великденските празници. Решението е взето от архиепископът на Кипър Хрисостомос Втори. Той изпълни предупреждението си за строги действия срещу неваксинираните лица в църквата. Така 12 духовници се оказаха под карантина.

От 123-ма свещеници в архиепископията 27 са били неваксинирани в деня, когато бе обявено намерението за санкции. 15 от тях са получили необходимата доза или са били освободени по медицински причини. Останалите 12 ще бъдат изправени пред последствията, тъй като не само не са се подчинили на главата на Църквата да се ваксинират, но са и убеждавали вярващите да ги последват, посочи архиепископът.

Неваксинираните духовници са изпратени в задължителен тримесечен отпуск. Заплатата им ще бъде намалена. Наложено им е и въздържане от участие във всякакви църковни обреди.

Предстоятелят на Кипърската църква заяви, че, ако за 3 месеца санкционираните свещеници не се покаят и продължат да не спазват изискванията, отстраняването им може да бъде продължено до 6 месеца или да доведе до лишаването им от сан.

Влиятелният 80-годишен архиепископ Хрисостомос Втори е силен поддръжник на имунизацията срещу коронавируса като "християнски дълг" и самият той е с поставена и трета доза ваксина.