0

В санкт-петербургския медицински център "Согаз", собственост на едноименната застрахователна компания, която се свързва с кръга около руския президент Владимир Путин, са лекували представители на руския управляващ елит. За това писа „Радио Свобода“, позовавайки се на непълен списък с VIP клиенти, получен от източник в клиниката.

Както пише изданието, някои от клиентите на клиниката са засекретени - в списъка са посочени само инициалите им. Събеседникът на изданието твърди, че са скрити, по-специално, имената на приятелите и съседите на Путин в вилния коооператив "Озеро": Сергей Фурсенко, Юрий Ковалчук ​​и неговите роднини.

В списъка на клиентите на клиниката вероятно са и председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко, ръководителят на Ленинградска област Александър Дрозденко, ръководителят на Федералната служба за сигурност за Северозападния федерален окръг Павел Волгин.

Източникът на Радио Свобода твърди, че бойци от частната военна компания „Вагнер“ са били многократно лекувани в клиниката (преди това за това съобщи Ройтерс), че млади момичета идвали на рецепцията, назовавали са кодови думи - „код 1“, след това „ женски спорт“.

Тези пациентки са били изследвани за ХИВ, сифилис, хепатит, а понякога са били преглеждани от гинеколог. Персоналът на клиниката трябвало да записва паспортните данни на момичетата и да докладва резултатите от анализите си на директора на клиниката Владислав Баранов.

Момичетата идвали най-често в петък; а понякога през нощта. На Баранов е трябвало да се докладват резултатите от изследванията дори през нощта, както и да се правят ксерокопия от паспортите на момичетата. По-късно истинските имена на пациентите в базата данни бяха се завеждали под думата "Шпицберген".

Ръководството на клиниката наричало тези момичета спортистки, но събеседникът на радио Свобода предполага, че те са предоставяли ескорт услуги.

Някои преминавали гинекологични прегледи, а някои потвърждавали девствеността си. Понякога те били придружени от хора, които контролирали изследванията да са направени правилно, за да няма фалшификации. Момичетата не приличали на спортисти, сред тях имало много различни - високи, ниски, дебели, слаби. Предимно млади, до 20 години, понякога дори непълнолетни. Имало е няколко случая, когато доста възрастни жени идвали с този код. „Бяхме изненадани. Почти всички бяха от провинцията“, твърди източникът на изданието.