0

Р уската космическа агенция "Роскосмос" ще се оттегли от участието си в Международната космическа станция. Решение за това вече е взето, но от Агенцията отказват да назоват публично датата на оттегляне. Това съобщи РИА Новости, цитирайки главния изпълнителен директор на държавната корпорация Дмитрий Рогозин.

"Роскосмос" е изпратила своите предложения до руското правителство и президента и решението вече е взето. „Не сме длъжни да говорим публично за това“, каза Рогозин. Той добави, че Русия ще предупреди партньорите на МКС една година преди края на работата си, както е предвидено в международните задължения.

"Роскосмос" вече обяви намерението си да спре сътрудничеството с космическите агенции на САЩ и ЕС поради наложените санкции, включително прекратяване на сътрудничеството на Международната космическа станция (МКС).

Европейската космическа агенция прекрати сътрудничеството с Русия по редица космически мисии до Луната и обяви, че е невъзможно да продължи сътрудничеството с "Роскосмос" по мисията ExoMars за изследване на повърхността на Марс.