0

Р уският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че битката за Мариупол е приключила, след като и последните военни, криещи се в „Азовстал“ са се предали. Шойгу е на президента Владимир Путин.

Руското министерство на отбраната съобщи, че от 16 май са се предали 2439 украински войници и неонацисти от „Азов“, които са били блокирани в "Азовстал", включително 531 през вчерашния ден, които според военното ведомство в Москва са били последната група защитници на комбината. "Територията на металургичния комбинат "Азовстал" е напълно освободена. Подземните съоръжения на предприятието, където се криеха украинските бойци, вече е под пълния контрол на руските въоръжени сили“, казват от ведомството.

От ведомството твърдят също, че един от командирите на "Азов", които са се предали е бил изведен от завода със специален брониран автомобил „от съображения за неговата безопасност и за да избегне разправа с местните жители заради многочислените си зверства“.

Министерството разпространи видеозапис, на който се вижда предаването на украинците. На него невъоръжени мъже приближават в редица руските войници пред комбината и съобщават имената си. Руснаците след това внимателно претърсват всеки от тях и вещите им и искат от защитниците да покажат татуировките си.

Новината за предаването беше потвърдена и от президента на Украйна Володимир Зеленски, който заяви в интервю за украинския канал „Украйна 24“, че са извадени „цивилни, медици, тежко ранените. В близко бъдеще ще приключи извеждането на всички, " той обясни.