0

И ако можеше някак всеки човек да си избира сам рая си на небето според вкуса си — така и трябва, това ще рече рай! — аз щях да кажа на господа: „Господи, нека моят рай да бъде един Крит, окичен с миртови клонки и знамена“.

Това разказва Алексис Зорбас в едноименната книга на Никос Казандзакис. И всеки, който е стъпвал на остров Крит, знае, че Зорба е прав. Защото това място е истински небесен рай, който крие в себе си неземна красота и вековна история. От средата на 3-ото хилядолетие преди Христа на Крит се развива най-древната европейска цивилизация – минойската. В продължение на дванайсет века минойците издигат великолепни за времето си крепостни градове.

Крит е най-големият гръцки остров и петият по големина в Средиземно море. Той е разделен на 4 по-малки области, наречени номи. От запад на изток те са Ханя, Ретимно, Ираклион (Хераклион) и Ласити. Летища има в Ханя и Ираклион. Първият от тях ще ви впечатли с природните си пейзажи – планини, дълги плажове, големи дефилета и автентични стари села. На Ханя можете да намерите спокойствие, но и веселие – нощен живот, заведения, курорти и водни атракции. В тази област непременно трябва да посетите едноименния град Ханя, където да разгледате стария град, пазара и невероятното венецианско пристанище.

Що се отнася до плажовете, не си тръгвайте, без да сте посетили Елафониси. Това малко гръцко островче в Средиземно Либийско море присъства в много от световните класации за най-красиви плажове. Водата е много плитка, с тюркоазен цвят, а пясъкът розово-бял. Този розов оттенък се вижда не само на обработените в интернет снимки, а и на живо. Дължи се на миниатюрните частици от черупки на морски обитатели. Островът и плажът са част от защитен от Натура 2000 район. На Елафониси задължително си носете плажни чадъри. По самата пясъчна ивица има, но туристическият поток към това уникално място е значителен в сезона.

Другата ви задължителна дестинация е приказната лагуна Балос. Тя наистина ще ви заприлича на късче от рая с финия бял пясък, тюркоазения цвят на морето и топлата плитка вода. Можете да стигнете дотам по два начина – с круизно корабче или с кола, но при втория вариант трябва да вървите около километър пеша. Имайте предвид, че по терена, който предлага спиращи дъга панорамни гледки, няма сянка, затова внимателно преценете температурите.

Пясъчните коси на Балос свързват брега с малкия полуостров Тигани, до който можете да стигнете само с ходене в дълбоката до глезените вода. В региона на Ханя се намират още малкият почти девствен остров Гавдос, който е най-южната точка на целия континент Европа, както и прословутият плаж Ставрос, където е сниман част от филма „Зорба гъркът“.  Разбира се, в областта има и много други красиви пясъчни ивици, сред които Сейтан Лемания, Фаласарна, Кедродасос и др.

Ако обаче искате да се върнете векове назад, то тогава посетете и селата в региона на Ханя – Агия Румели и Лутро, където можете да видите останките от крепости над тях, както и древната църква „Агиос Павлос“, която се намира на едноименния плаж.

И като говорим за история, следващата област е Ретимно. Едноименният град е третият по големина в Крит. Тук можете да видите признатия от ЮНЕСКО за Европейски паметник на свободата – Светият манастир „Аркади“. Той е създаден през V век и се намира на около 20 км от града. Друга историческа забележителност е Венецианският замък Фортеца, намиращ се на хълма Палаокастро, в сърцето на Ретимно. Смята се, че на върха на хълма някога се е издигало древното селище Ритимна, известно с храма на Аполон и светилището на Артемида.

Тук плажовете също са изключително красиви, като повечето от тях имат и син флаг. Заслужава си да посетите Плакиас и Превели. Най-големият град на Крит е Ираклион, който е и столицата на острова. Според митологията близо до него се е намирал лабиринтът на Минотавъра, а днес там могат да се видят останки от замъка Кносос. Църкви, музеи, базилики, крепости, венециански стени, тук ще намерите от всичко. В близост до крепостта Мартиненго, в малка градинка върху крепостните стени на Ираклион, е разположен и гробът на Никос Казандзакис. Върху големия дървен кръст, положен там, е записано „Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо. Свободен съм“. А Крит определено дава усещане за свобода.

Плажовeте, които си заслужава да посетите в околността, са Амудара, Линоперазма, Агия Пелагия, Амнисос и др.

Четвъртият и последен нома на Крит е Ласити, разположен на едноименното Ласитско плато, познато още като „Долината със стоте мелници“. Областта заема най-източната част на острова. Граничи с Ираклион на запад, с Критско море на север и с Либийско на юг. Един от градовете, които си заслужава да посетите тук, е Йерапетра, който е четвъртият по големина на Крит. Сред забележителностите му са о. Хриси и гората на Селакану. В тази област се намира и Фастос, който е свързан с археологически обекти и плаж Матала, известен с това, че в средата на 60-те години е бил средище на хипита. В Ираклион се намира и друг прословут плаж – Истро бийч, с бял и златист пясък, разположен до град Агиос Николаос. Районът е дом и на популярните плажове в Елунда.

Повече от ясно е, че с историческите и природни богатства Крит изисква от гостите си да се връщат отново и отново в обятията му. И всеки следващ път да откриват по нещо различно. Този необятен и обаятелен остров не може да се задоволи само с няколкодневната ви лятна почивка. Вие – също. Защото Крит е небесният рай на земята.

Не пропускайте таверните

Веднъж стъпили на остров Крит, в никакъв случай не пропускайте таверните. Най-разпространеният тип заведение там са семейните ресторантчета, с непретенциозна обстановка и вкусна, често домашно приготвена храна. Собствениците им пък обичат да глезят клиентите. Почти навсякъде ви посрещат със студена вода и десерт като комплимент. Вкусна диня, домашен сладкиш и ледено узо са част от комплиментите, които не са включени в менюто. Порциите са обилни, атмосферата уютна, ароматите възбуждат сетивата.

Наемът на кола в сезона между труден и невъзможен

Изборът на транспорт на Крит е стандартен – такси, автобуси или автомобили под наем. Да намерите кола на място в разгара на сезона обаче е между трудна и напълно невъзможна мисия. Ето защо е добре да направите това предварително. Много от фирмите за рент-а-кар предлагат онлайн резервации, като наемите започват от 50 евро на ден. Автобусите са основният вид обществен транспорт в градовете на Крит. Градските са обикновено сини, а междуградските – бежови или зелени. Всички са комфортни, оборудвани с климатик и със затъмнени стъкла. Билети се купуват от кондуктора или от специална каса на спирките. Цената зависи от разстоянията, а децата до 5 години се возят безплатно. Тарифите на такситата пък се променят често според цената на бензина, ако обаче ги ползвате двупосочно, почти винаги може да се уговорите за отстъпка.

С вкус на маслини и течно злато

Зехтинът е едно от богатствата на Крит. Според археолозите на острова течното злато се е произвеждало още по време на ранната минойска цивилизация преди повече от 4200 години. Топлият средиземноморски климат, морските течения и подходящите почви са благоприятни за постигането на висока зрялост на маслините и синтезирането на запомнящи се аромати и вкусове. В момента на Крит има поне десет защитени наименования за произход на зехтин, а районите на Ханя и Ираклион от векове са традиционни производители на най-висококачествено маслиново олио. По традиция маслините в Крит се берат още зелени и това определя стила на зехтина. Така се получава красивият зеленикав цвят, както и свежият му лек вкус. На остров Крит са съхранени изключителни по своята възраст маслинови гори. В село Вувес, близо до град Ханя, расте и ражда до ден днешен маслиново дърво на над 5000 години.

Предлагат еднодневни екскурзии

На всяко пристанище ще намерите корабчета, които предлагат пътуване до близките плажове. Пътуване с подводница, лодки със стъклено дъно, еднодневен круиз със спирки за гмуркане, са само част от предложенията. В Ханя пък на много места ще срещнете офиси на туристически агенции, които организират пътувания с автобус, най-често до Елафониси и Балос, но и до други по-далечни дестинации. Цените започват от около 20 лв. Ако сте на Крит за малко, определено си заслужава да се възползвате от такива предложения, защото те ще ви дадат възможност да видите максимално