0

Р усия е поставила обучени делфини на входа на ключово черноморско пристанище с цел да пази военноморската си база. Това съобщи The Washington Post, позовавайки се на сателитни снимки на компанията Maxar.

Изданието твърди, че изображенията показват две кошари за делфини на входа на пристанището на Севастопол в Крим. Те са били преместени през февруари, около началото на инвазията в Украйна, обяснява експерт. Той каза, че делфините могат да бъдат използвани за противодействие на специализирани украински водолази, които се опитват да влязат в пристанището, за да саботират руски военни кораби - роля, за която Съединените щати и Русия преди това са обучавали морски бозайници.

В имейл до The Post говорител на Maxar Technologies се съгласи с анализа и обясни че сателитните им снимки са направени съвсем скоро. Някои руски военни кораби са базирани в пристанището в Севастопол, извън обсега на украинските ракети. Военният кораб "Москва" - флагманът на руския черноморски флот - потъна този месец, след неясен инцидент. Киев твърди че е ударил плавателния съд с две ракети.

САЩ обучават делфини и морски лъвове, за да предпазват флота си още от 60-те години на миналия век. Според морски експерти, делфините имат най-сложния сонар, известен на науката, което им помага да откриват мини и други потенциално опасни обекти. Програмата за обучение на морски бозайници на ВМС на САЩ, базирана в Сан Диего, беше разсекретена през 90-те години. Това улесни служителите да се противопоставят на упоритите твърдения на активисти за правата на животните, че бозайниците са били използвани като нападателни оръжия – мит, популяризиран от научнофантастичния филм от 1973 г. „Денят на делфина“, в който учен обучава делфините да общуват с хората. Във филма делфините биват отвлечени в опит да бъдат използвани като част от политически заговор за убийство.

Според The Washington Post Русия е използвала базата в Севастопол по време на Съветския съюз, за да обучава делфини за военни цели, като залагане на експлозиви върху кораби или търсене на мини. Спорно е дали някога са били използвани за военни операции. След разпадането на СССР, съоръжението в Севастопол беше използвано от Украйна за обучение на делфини за терапевтични сесии. Русия възобнови обучението на военни морски бозайници, след като пое контрола над пристанищния град през 2014 г., съобщи тогава Москва Таймс.