0

У краинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви, че дори доставките на западно оръжие за Киев да спрат, страната му ще продължи да се противопоставя на Русия и ще се „бие с лопати“. Той направи това изявление в неделя вечерта в ефира на телевизионния канал ARD.

"Ако нямаме оръжие, добре, тогава ще се бием с лопати, но ще се защитаваме, защото тази война е война за нашето съществуване", каза Кулеба. „Колкото по-скоро получим оръжия, колкото по-скоро бъдат изпратени, толкова повече помощ ще бъде за нас. Ако оръжията бъдат изпратени по-късно, ние все пак ще ви благодарим, но тогава много ще бъдат загубено, много хора ще загинат“, добави ръководителят на украинското външно министерство.

В същото време Кулеба подчерта, че никой на Запад не трябва да вярва, че Украйна би била по-склонна да прави отстъпки без доставки на оръжие. Министърът призна, че в Украйна има значително по-малко оръжия, отколкото в Русия. „Не можем да спечелим войната с такъв дисбаланс“, заключи той, като посочи, че Киев се нуждае от системи за противовъздушна отбрана.