0

А ко Украйна не получи статут на кандидат за член на Европейския съюз, то това ще означава, че Европа се опитва да „измами Киев“. Това каза външният министър на Украйна Дмитро Кулеба, който предупреди Брюксел, че страната му „няма да търпи такова нещо“.

Изказването му идва, след като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че решението за получаване на статут на кандидат от Киев ще бъде взето през юни. В средата на април представителят на ЕК Анна Пизонеро обяви, че Брюксел е започнал да оценява отговорите на Украйна на първата част от въпросника за присъединяване към Европейския съюз. Въпросникът беше връчен на президента Владимир Зеленски по време на посещение в Киев от Фон дер Лайен. По думите й този документ е "базата за дискусии през следващите месеци".

В понеделник обаче френският президент Еманюел Макрон заяви, че официалното влизане на Украйна в Европейския съюз може да отнеме много години. Според него Украйна вече е член на "европейското семейство". „Всички знаем отлично, че процесът, позволяващ на Украйна да се присъедини, ще отнеме наистина няколко години, вероятно няколко десетилетия. Това е истината, освен ако не решим да намалим стандартите за присъединяване. И да преосмислим единството на нашата Европа“, каза той.