0

С итуацията около предоставянето на военни самолети от Запада на Украйна е „дипломатическа мистерия“. Това заяви в интервю за CBS ръководителят на украинското външно министерство Дмитро Кулеба.

„Честно казано, всичко, което се случи около тези бойци през последната седмица, е вид дипломатическа мистерия. От една страна, всеки е готов да го направи, но нищо не се случва - не получаваме самолети “, каза той. Според Кулеба ситуацията около снабдяването с бойци наподобява пинг-понг: „Всяка страна хвърля топката на другата страна и я връща обратно“.

Относно предупрежденията на Вашингтон за предстояща атака на руската армия с химическо оръжие, Кулеба заяви: Ние не знаем подробностите, но не изключваме тази опция, защото виждаме, че Русия използва едно забранено оръжие след друго, за да ни разбие. Така че ние ще работим в тясно сътрудничество със Съединените щати и други партньори по въпроса. Западните линии за доставка на оръжие в Украйна работят, това е добър знак и го ние оценяваме, но в крайна сметка, всичко е свързано с количеството и качеството на оръжията, които получаваме. В момента достигаме етапа, в който се нуждаем от някои нови усъвършенствани оръжия за борба с Русия.