0

К омандирът на руската военна операция в Украйна Александър Дворников мистериозно изчезна от медийното пространство, което предизвика спекулации, че може би е бил отстранен от поста, твърдят британски медии.

Генералът беше поставен начело на инвазията през април. В първите седмици от конфликта руската армия е била ръководена директно от Москва, без един основен командир, твърди New York Times. Сега обаче усилено се твърди, че руският президент Владимир Путин може да го е сменил, тъй като не е доволен от развоя на войната.

Подобни слухове се завъртяха в началото на конфликта относно руският военен министър Сергей Шойгу. Тогава усилено се твърдеше, че той е бил уволнен заради лоши резултати, а по-късно се спекулираше и със здравословното му състояние. И двата информации се оказаха неверни.

Александър Дворников е един от най-опитните руски командири. Той има опит още от времето на Втората чеченска война (1999-2000 г.) и беше начело на руската военна операция в Сирия през 2015 г. Британският вестник „Mirror” отбелязва, че методите му в Украйна са по-скоро успешни. Сухопътните и военновъздушните сили на Русия показват добра координация в офанзивата срещу Донбас. Войниците му успяха да постигнат много сухопътни битки през последните дни в Източна Украйна, като в момента са напът да превземат напълно Северодонецк.