0

Л атвийският Сейм (парламент) одобри закон, според който в страната вече няма законови ограничения относно възможността за разрушаване на паметника на Освободителите на Рига. Според изявление на уебсайта на латвийския Сейм двустранният договор с Русия за мемориалите и паметниците е спрян.

"Образът и символите на съветската армия сега са пряко и недвусмислено свързани с руската агресия и престъпленията, извършени от нейните въоръжени сили в Украйна. Промяната в геополитическите условия и в международната практика означава, че Латвия не може и няма да бъде задължена да запазва такива структури като паметници на съветската окупация", се казва в изявлението на Сейма. Проектозаконът също така спира социалната защита на военните пенсионери от Русия и членовете на техните семейства, живеещи в Латвия.

В отговор на разрешението за събаряне на паметника на освободителите на Рига говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече членовете на Сейма, които подкрепиха това решение, "изчадия".

Русия ще вземе паметника на Освободителите от Латвия, ако властите на страната разрешат той да бъде демонтиран - заяви заместник-ръководителят на Международния комитет на Съвета на федерацията Владимир Джабаров.

На 9 май депутатът от Градския съвет на Рига Константин Чекушин публикува в социалните мрежи снимки на булдозер, който премахва цветята, положени пред паметника на Освободителите на Рига в чест на Деня на победата.

В края на април латвийският Сейм единодушно прие резолюция, в която действията на руските въоръжени сили в Украйна се наричат геноцид срещу украинския народ. Парламентът също така одобри изменения в закона, с които се отнема второ латвийско гражданство за подкрепа на военна агресия и геноцид. Страната е обявила 9 май за Ден на възпоменание на жертвите на въоръжения конфликт в Украйна.