0

Р уският външен министър Сергей Лавров изрази надежда, че делегациите на Москва и Киев ще стигнат до компромис в преговорите и добави, че „има известна надежда“. Същата оценка дават и някои украински преговарящи, включително служители в офиса на президента Володимир Зеленски, добави той в интервю за руската телевизия РБК.

Лавров също така заяви, че в Киев вече са дали сигнал, че са готови да обсъждат пълен неутралитет на страната, за да спрат военните действия. „В момента неутралният статут на Украйна се обсъжда сериозни, както и гаранции за безопасността на страната“, обясни той. Коментирайки изказвания на украинската страна за хода на разговорите, Лавров прикани да се даде възможност на преговарящите да работят в по-спокойна обстановка, без "нагнетяване на поредната истерия". "Русия е готова за подобни контакти и в бъдеще, но трябва да се знае каква е добавената стойност от тях", посочи той.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че по време на преговорите между Москва и Киев се обсъжда "демилитаризацията" на Украйна по "австрийски или шведски" вариант със запазване на собствената й армия, но без чужди военни бази (същото заяви по-рано и ръководителят на руската делегация Владимир Медински).

Украинската делегация реагира на изявлението на Медински по следния начин: Михаил Подоляк заяви, че Украйна предлага "украински" модел на неутралитет. "Разбира се, ние разбираме опита на нашите партньори да останат активна страна в преговорния процес. Оттук и думите за шведския или австрийския модел на неутралитет. Но сега Украйна се намира в състояние на пряка война с Русия. Следователно моделът може да бъде само "украински" и можем да говорим само за юридически проверени "гаранции за сигурност". И никакви други модели или опции. Какво означава това? Първо, абсолютни гаранции за сигурност. Истински, а не протоколни или будапещенски. А това означава, че подписалите гаранциите няма да стоят настрана в случай на нападение срещу Украйна, както е днес. А активно да участват на страната на Украйна в конфликта и официално да гарантират, че незабавно ще ни бъде доставено необходимото количество оръжие. И второ, Украйна вече не иска да зависи от бюрократичните процедури, които позволяват или не позволяват да се затвори небето. Нуждаем се от директни и категорични уверения, че небето определено ще бъде затворено. Трябва да добавя, че Украйна никога не е била милитаристична държава, която е нападала или планира да напада съседите си. За разлика от тези съседи. Така че днес Украйна иска да има наистина силен кръг от съюзници с ясни гаранции за сигурност.“