0

Р усия не се стреми да сложи край на войната в Украйна до Деня на победата на 9 май, заяви външният ѝ министър Сергей Лавров пред италианската телевизия "Медиасет".

Лавров е категоричен, че Москва няма да бърза да приключи специалната си военна операция навреме за годишнината, на победата на Съветския съюз срещу Нацистка Германия. "Нашите военни няма изкуствено да приспособяват действията си към която и да е дата, включително към Деня на победата. Темпото на операцията в Украйна зависи преди всичко от необходимостта да се сведат до минимум всякакви рискове за цивилното население и руския военен персонал", добави той.

"Ние ще отбележим тържествено 9 май, както винаги. Ще си спомним за тези, които паднаха за освобождението на Русия и другите републики от бившия СССР, за освобождението на Европа от нацистката чума", добави още Лавров.

Относно евакуацията на хора от „Азовстал“ Сергей Лавров заяви, че Киев се опитва с всички средства да спаси намиращите се в бункера на предприятието украински военни, тъй като сред тях може да има западни офицери и наемници. „Ситуацията с конфронтацията в завода в Мариупол и упоритото дори истерично желание на Зеленски, неговия екип и западните му покровители да постигнат изтеглянето на всички тези хора и да ги изпратят на територията на Украйна, се обяснява с факта, че има много хора, които ще потвърдят присъствието на наемници и може би действащи офицери от западните армии на страната на украинските радикали“, каза ръководителят на руското външно министерство.

Лавров подчерта, че въпросът за причините за инвазията в Украйна „засягат фундаменталните интереси за сигурността на Руската федерация“. Според министъра доста преди 2014 г. Западът е принудил Киев да избира между Европа и Русия.