0

Р уският външен министър Сергей Лавров предупреди, че евентуална миротворческа мисия на НАТО в Украйна може да доведе до директен сблъсък между Алианса и Москва.

Лавров коментира още, че Съединените щати пречат на преговорите между Русия и Украйна. "Преговорите са трудни, украинската страна постоянно сменя позицията си. Трудно е да се освободим от впечатлението, че нашите американски колеги ги държат за ръката", каза той в реч пред студенти от Московския държавен институт по международни отношения. "САЩ просто изхождат от принципа, че не е в техен интерес този процес да приключи бързо", добави Лавров.

"Западните страни искат да играят ролята на посредници. Не сме против тази идея, но си имаме червени линии", изтъкна руският министър. Сергей Лавров обвини Запада, че "залива Украйна с оръжия", чието предназначение е според министъра възможно най-много да удължи продължителността на сраженията между Москва и Киев.

 

Междувременно стана ясно и че Русия и Украйна са си разменили два пъти пленници. Новината съобщи говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.