0

Р уският външен министър Сергей Лавров за първия път коментира казуса с изгонените руски диполомати като изтъкна, че Москва ще отговори по съответен начин, предаде ТАСС.

„Що се отнася до фактическото състояние на нещата на място, така да се каже, хората, които България незаконно експулсира, обяви за персона нон грата, те в голямата си част осигуряваха жизнеспособността на дипломатическата ни мисия". Сега след тази акция, "напълно незаконна според оценката на Министерството на външните работи, посолството не може да работи нормално. Естествено, ние ще отговорим съответно на нашите български колеги“, заяви Лавров.

Според Лавров решението на София за изгонването на дипломатите е несамостоятелен ход на българския премиер в оставка Кирил Петков.

„По мое мнение коментарът тук е ясен. Това е несамостоятелно решение на изпълняващия длъжността министър-председател, който има напълно открита, недвусмислена проамериканска ориентация и е готов да изпълни всяко желание на своя суверен“, каза руският външен министър.