0

Р уският външен министър Сергей Лавров обяви, че преговорите между представителите на Руската федерация и Украйна ще се проведат на 3 март. Според Лавров решение за ситуацията в Украйна ще бъде намерено. „Разбира се, че ще бъде намерено решение, не се съмнявам. Условията ни добре известни. Те се обсъждат с украинската страна, както беше в Гомел", каза той по време на пресконференция за руски и чуждестранни медии .

Според него няма съмнение, че украинската делегация на преговорите получава инструкции от Вашингтон. "Отново украинският екип намери причини да отложи тези преговори. Със сигурност те получават инструкции от Вашингтон, няма съмнение. Тази страна е напълно зависима", каза той.

Лавров дори обвини САЩ са подчинили Европа, както едно време са направили Наполеон и Хитлер. Той отговори на въпрос на американски журналист, че Москва няма панове за ядрена война. „Западът говори демонстративно за наличието на ядрено оръжие. Имаме военна доктрина, която описва периметрите и условията за прилагане или разполагане на ядрени оръжия“, отбеляза Лавров. Той цитира коментарите, направени от външния министър на Великобритания Лиз Тръс и президента на САЩ Джо Байдън. „Госпожа Тръс каза, че е подготвена за конфликт между Русия и НАТО. Колкото до Байдън, той каза: „Имаше ли алтернатива на тези санкции? Единствената алтернатива е Трета световна война и всеки има усещането, че това може да бъде само ядрена война“.



На въпроси за украинския президент Володимир Зеленски, Лавров заяви, че той е начело на „неонацисткия режим в Киев“. „Ако погледнете внимателно, Европа и САЩ се опитват да закрият всяка медия от Русия, която отразява случващото се в Украйна, как се развива специалната военна операция и как украинската армия – особено нацистките батальони – се държат със собственото си цивилно население". Според руския военен министър украинските войски „ограбват цивилни граждани, докато се оттеглят от Донбас“.

След като беше попитан за умиращите цивилни в Украйна, Лавров се извини за жертвите и напомни, че Западът осем години си затваря очите за убийството на мирно население в Донбас.