0

Р уският външен министър Сергей Лавров заяви в интервю, че Москва не иска война с Украйна и се изказа положително за получените от САЩ предложения в сферата на сигурността.

„Сега е в ход междуведомствено проучване на отговорите, получени от Съединените щати и НАТО. Тяхното съдържание е практически известно на всички", каза той. "На фона на документа, който ни беше изпратен от НАТО, американският отговор е почти модел на дипломатическо благоприличие. Отговорът на НАТО е толкова идеологизиран, той е толкова изпълнен с изключителността на Северноатлантическия алианс, неговата специална мисия, неговата специална цел, че просто се е срамен за тези, които са написали тези текстове“, каза той.

„Що се отнася до заплахите за налагане на санкции, на американците беше казано, включително в разговор между президентите, че това би било равносилно на прекъсване на отношенията“, добави Лавров.

В интервюто руският външен министър заяви, че твърденията на САЩ и Запада за заплаха срещу Украйна са истерични и припомни, че „американски военни има на много места по света и то без разрешение, на съответната страна“.