0

В отът на недоверие срещу правителството на Зоран Заев в Северна Македония се провали поради липса на кворум за дебат и гласуване, съобщиха македонските медии. Председателят на парламента на Северна Македония Талат Джафери малко преди полунощ закри заседанието, на което трябваше да се гласува недоверие на правителството на Заран Заев след внесената инициатива от страна на опозицията.

"Поради това, че не бе гласуван дневният ред, не може да започнат дебати за гласуване на недоверие на правителството. Констатираме, че на правителството не е гласувано недоверие и на тази основа то продължава да работи в пълен състав", каза Джафери и закри заседанието.

Преди полунощ в залата бяха останали само министрите и премиерът Зоран Заев. Малко по-рано депутатите от опозицията напуснаха парламента, но заявиха, че не оттеглят инициативата си за гласуване на недоверие на правителството. Те поискаха бързи предсрочни парламентарни избори за преодоляване на политическата криза.

Парламентарното заседание, на което трябваше да се гласува недоверие на кабинета, се провали поради липса на кворум, след като един от депутатите от партията "Беса" Кастриот Реджепи не дойде в залата, въпреки че се бе подписал вота на недоверие. 

Опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ заподозря, че Реджепи може да е отвлечен или да е в София. Той пък публикува видео послание на страницата си във Фейсбук, в което увери, че е добре. "Искам да ви благодаря за подкрепата. Сигурността и стабилността на страната и добруването на хората трябва да бъдат от основно значение за всички. Председателят на партията Билал Касими и останалите не трябва да се тревожат за мен. Аз съм на сигурно място и на правилната страна - с албанците, с всички граждани в страната, които искат мир, свобода и демокрация", заяви Реджепи.

Той посочи, че ЕС и НАТО са негов избор, а не антиалбанска кампания. "Казвам това с чиста съвест и ще обясня всичко пред медиите, веднага щом заплахите от определени лица спрат. Винаги съм насърчавал свободата на изразяване, свободата на вземане на решения, която е характеристика на демократичното общество. Бог да благослови македонците и всички живеещи в Република Северна Македония", заяви Реджепи във видеото. 

Първият вицепремиер и министър за политическата система и отношения между общностите Артан Груби коментира, че "гражданите трябва да бъдат спокойни", тъй като е победила евроатлантическа Македония. "Победи Македония с добросъседски отношения, Македония с добри приятелски отношения със САЩ, с ЕС, благодарен съм на всички коалиционни партньори. Всички, които подкрепят Македония да е интегрирана в ЕС, които поддържат Охридския рамков договор и Преспанския договор, са добре дошли в това парламентарно мнозинство, и ще видите, че то само ще расте", каза Груби. Ще имаме хубави две и половина - три години пред нас, за да изпълним всички програми, които обещахме на парламентарните избори", заяви Груби.

Министърът на външните работи в правителството на Северна Македония Буяр Османи написа в своя профил във Фейсбук снощи, че е пропаднал опитът за отстъпване от стратегическите цели на страната.