0

С еймът на Литва обяви Русия за терористична държава, съобщи „Делфи“. Режимът в Кремъл се стреми да унищожи украинската нация, затова подобни действия трябва да бъдат признати за геноцид, а Русия е държава, която подкрепя и извършва тероризъм, заяви във вторник парламентът на Литва.

Сеймът гласува единодушно в подкрепа на съответната резолюция със 128 гласа. В нея се казва, че руските въоръжени сили и наемници са извършили масови военни престъпления на украинска територия, особено в градовете Буча, Ирпен, Мариупол, Бородянка и Гостомел. Според документа целта е пълното или частично унищожаване на украинската нация, на нейния дух, чрез избиване на нейни членове, цели семейства, включително деца, отвличането им, изтезания, изнасилвания, включително на непълнолетни, издевателства над телата на убитите и измъчваните.

"Сеймът на Литва признава пълномащабната въоръжена агресия срещу Украйна от страна на въоръжените сили на Руската федерация и нейното политическо и военно ръководство, започнала на 24 февруари 2022 г., за геноцид срещу украинския народ", се казва в резолюцията. Той също така подчерта, че всички отговорни лица трябва да бъдат изправени пред съда и че международната общност трябва да създаде специален международен наказателен трибунал, който да разследва и оцени агресията на Русия срещу суверенна Украйна. Литовският Сейм призовава този трибунал да има право да издава международни заповеди за арест и имунитетът да не се ограничава само до държавата или държавните и правителствените ръководители и други държавни служители. "Руската федерация, чиито въоръжени сили умишлено и систематично насочват бомбардировките си към цивилни цели, е държава, която подкрепя и извършва тероризъм", се казва в резолюцията.

Властите в Литва считат, че отстраняването на руския президент Владимир Путин от власт е единственият начин да се защитят Западът и неговите съюзници от бъдещи заплахи от Москва, заяви литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис.

Вилнюс призова за още по-твърда позиция, отколкото САЩ и много съюзници от НАТО са готови да следват след нахлуването на Русия на Украйна.

"От наша гледна точка, докато сегашният режим е на власт, страните около него ще бъдат до известна степен в опасност. Не само Путин, но и целият режим. Докато съществува режим, който възнамерява да води войни извън руска територия, страните около него са в опасност, каза той. Ако едно нещо беше доказано на тези, които се съмняваха в това след 2008 г. в Грузия през 2014 г., когато започна първата война в Украйна, то е, че Русия е агресивна страна. Това е много ясно."