0

Л итовското правителство обяви, че страната вече не купува руски газ - решение, взето на фона на исканията на Москва да плаща за горивото в рубли и на агресията ѝ срещу Украйна.

Литовското министерство на енергетиката съобщи, че от началото на април вносът на руски газ е напълно преустановен и нуждите на страната се покриват от доставки на втечнен природен газ през морския терминал в Клайпеда.

 "Ние станахме първата страна от ЕС сред получателите на газ от „Газпром“, която получи независимост от руските газови доставки", заяви литовският министър на енергетиката Дайниус Крейвис. - Това е резултат от дългогодишна целенасочена енергийна политика и навременни инфраструктурни решения".

Под "инфраструктурни решения" Крейвис има предвид терминала за втечнен природен газ, открит в Клайпеда през 2014 г. Според ТАСС това е струвало на Литва 101 млн. евро; Вилнюс ще плаща още 56 млн. евро годишно в продължение на десет години на норвежката компания Hoeg LNG, която построи специално за проекта кораба Independence за доставка на газ.

 Според литовската преса през 2021 г. Литва е купувала около една трета от своя газ от "Газпром", но е успяла значително да намали зависимостта си от руския монополист. През януари Вилнюс също не купуваше газ от Русия.