С грабчилото отново в мъртва хватка Италия лошо време се стовари с гръм и трясък над намиращия се югоизточно от Торино град Алба и спря производството на обичаните от милиони жители на планетата крем „Нутела“ и бонбони „Фереро Роше“.

Сграбчилото отново в мъртва хватка Италия лошо време се стовари с гръм и трясък над намиращия се югоизточно от Торино град Алба и спря производството на обичаните от милиони жители на планетата крем „Нутела“ и бонбони „Фереро Роше“.

След три дни проливни дъждове нивото на реката Танаро, минаваща покрай местната фабрика на световно известния концерн „Фереро“, се извиси като никога и неговото ръководство реши да дръпне шалтера на цеховете за любимите лакомства. Работниците и служителите са пуснати във временен отпуск, взети са всички мерки навлязлата в дворовете, гаражите и хранилища за горива вода да не достигне производствените помещения със скъпи машини и складовете с основни суровини.

Гражданска защита от вчера е вдигнала под тревога с „червен код“ на опасност областите Лигурия и Пиемонт, където придошлите през нощта реки и дерета заляха населени места, селскостопански терени и животновъдни ферми. За съжаление стихията май ще вземе и жертви, тъй като от снощи се водят за безследно изчезнали две жени от района на град Алесандрия, а поне днес до обяд те не бяха открити въпреки мобилизираните за търсенето им полицаи, пожарникари и доброволци. Най тежко е положението в разположеното южно от Торино селище Карде, чийто център вече 24 часа е под метър вода, а жителите му са призовани да не напускат домовете си. В самия административен център на Пиемонт днес сутринта реката По преля и заля обичаните от торинчани крайбрежни алеи, нейни притоци пък покриха с 20 – 30 сантиметра вода улиците на два от северозападните квартали на милионния град. В близката до него Алпийска планинска верига свлачища и придошли дерета направиха непроходими много пътища, с часове бе затворена и водещата към Швейцария и Франция магистрала.

В късния следобед пък пропаднаха 30 метра от виадукт на пътя Савона-Торино, за щастие се размина без жертви.

Очакванията на метеоролозите са лошото време да пожали Венеция, помляна преди седмица от предишното му върлуване из северна Италия. Поне до обяд предвижданията им се сбъднаха, тъй като максималното ниво на прилива достигна 129 см – тоест критичната граница, над която красивият старинен град започва истински да бедства. Предполага се, че стихията ще отслаби мъртвата си хватка над Апенините във вторник, когато вятър от юг и запад би трябвало да разкара буреносните облаци и слънцето да грейне.