0

В одещите европейски десни популистки партии и лидери, които досега се обявяваха за приятелство с Русия на Путин - Матео Салвини, Марин Льо Пен, "Алтернатива за Германия" - остро осъдиха Путин за нападението срещу Украйна. "Военната операция срещу Украйна не може да бъде оправдана по никаква причина. Тя разрушава мира в Европа и трябва да бъде недвусмислено осъдена", заяви Льо Пен в кратко изявление.

Друг известен с проруските си настроения европейски политик – президентът на Чехия Милош Земан, заяви: „Наскоро казах, че руснаците не са луди и няма да нападнат Украйна. Грешах. Необходимо е лудият да бъде изолиран и да се защитим от него не само с думи, но и с конкретни мерки“.

На извънредното заседание на Европейския съвет тази вечер ще бъдат одобрени по принцип предложените от Европейската комисия нови и тежки санкции срещу Русия заради нахлуването в Украйна. Това съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в централата на алианса в Брюксел.

По неговите думи тази нощ ще бъде утвърдено също осигуряването на финансова и хуманитарна помощ за Киев. Мишел определи събитията от последните часове като "катаклизъм", предизвикан от Кремъл и руския президент Владимир Путин. Той призова руснаците да не участват в действията срещу своя съсед.

Бруталността измести върховенството на закона и това засяга основите на ЕС. Не вярвам, че руснаците искат война - безсмислена и неоправдана, каза Мишел.

Фон дер Лайен заяви, че Путин ще трябва да обясни на сънародниците си последиците, които предстоят. Знам, че руснаците не искат тази война, добави тя.

Руската федерация нанесе ракетни удари по военни обекти в Украйна, включително в западните райони на страната. Поразени са летища, системи за противовъздушна отбрана, военни складове, военни части и комендантства.

Точният брой на тези съоръжения е неизвестен. Но под атака са Ивано-Франковск, Хмелницки, Чернигов, Харков, Кривой Рог, Днепър, Киев, Василков, Уман, Одеса, Николаев, Херсон, Мариупол, Краматорск и линията на фронта в Донбас.

Ударите се нанасят не само с ракети с далечен обсег. На различни места руски хеликоптери правят опити за осъществяване на десант. Сред украинските граничари има загинали и ранени. По последни данни става дума за общо десетки загинали.

Има съобщения, че руски бронирани машини са пресекли границата. Украйна вече потвърди местата:

- Луганска област - Красная Таловка, Мелое, Городишче (последните две селища са превзети)

- Крим и съседните градове. По данни на очевидци руски танкове се движат по мелитополската магистрала покрай Хеническ.

- Харковска област (военните вече са били забелязани в покрайнините на Харков.

Властите съобщават, че боевете се водят на 4-5 километра от Харков. Според очевидци в града вече се стреля.

- Черниговска област - там, както съобщава Генералният щаб на Украйна, руското настъпление е спряно.

- Житомирска област, която граничи с Беларус. Но Лукашенко отрича да участва във войната на страната на Русия, а украинската държавна гранична служба настоява, че има обстрел от Беларус.

Очевидци са видели и колони от руски бронирани автомобили в района на Суми.

В Донбас се водят сухопътни сражения. Украинският генерален щаб вече съобщи, че врагът е спрян в Донбас. 

В цяла Украйна е въведено военно положение. Властите призовават тези, които не са ангажирани с възстановителни работи или не принадлежат към армейските структури, да си седят вкъщи. Кметовете изпращат карти на бомбоубежищата и съветват хората да опаковат куфарите за спешни случаи.

Досега е трудно да се каже какви териториални промени са настъпили в действителност и какви територии са окупирани от руснаците. Съобщенията за "победи" и от двете страни все пак трябва да се разглеждат с повишено внимание.

Украйна вече съобщава, че е свалила пет самолета, унищожила е четири танка и е ликвидирала десетки руски военни. Русия отрича загубите на самолети и твърди, че е унищожила цялата украинска система за противовъздушна отбрана. Но не бива да забравяме, че цялата тази информация не е потвърдена.

Руснаците се опитват да унищожат военната инфраструктура на ВСУ с ракетни удари и вече са навлезли в Украйна по много направления. Счита се, че степента на съпротивление на това движение е различна. Руското министерство на отбраната заявява, че напредват, без да срещат съпротива по границата, а украинската страна твърди, че упорито се защитава.

Какъв би могъл да бъде изходът от ситуацията? В изявлението си Путин заяви, че няма за задача да окупира Украйна, и очерта целите си: "денацификация и демилитаризация" на страната. Тоест, вероятно да се установи лоялно правителство в Киев, макар прессекретарят на Путин Дмитрий Песков да не можа да отговори на този въпрос пред журналисти в Москва. Не можа да каже и какво всъщност значи „денацификация“.

Президентът на Русия Владимир Путин е готов да проведе преговори с ръководството на Украйна по отношение на нейния неутрален статут и отказа за разполагане на оръжия на нейна територия, каза Песков.